Skip to content

Gradinita şi scoala Casa Montessori din Cotroceni

by Radu Ioan Tudorache on august 30th, 2011

Scriam pe blog mai deunăzi despre lansarea unei şcoli de un specific aparte în lumea antreprenoriatului: Casa Montessori.

Revin cu continuarea acestei iniţiative coordonate de Adina Tudorache, specialist în educaţia Montessori, pentru că nu trebuie uitat că parte dintre antreprenorii de succes ai lumii au beneficiat de o educaţie Montessori (fondatorii Google, Larry Page si Serghei Brin, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, pionierul jocurilor video Will Wright, şi fondatorul Wikipedia Jimmy Wales printre alţii). Şi cum acest blog este despre antreprenoriat, trebuie să vedem şi metode educaţionale de a ajunge antreprenor… 

Detalii despre antreprenori celebrii şi viaţa lor în şcoala Montessori găsiţi în articolul bine documentat: http://www.casamontessori.ro/mafia-familia-montessori/

Într-un an dificil pentru economia României grădiniţa Casa Montessori a ajuns să educe mai mult de 40 de copii, iar la scoala Casa Montessori prima grupa şcolară începe la 1 septembrie!

Sunt în acest moment patru educatoare şcolite în “zone Montessori” ale lumii: una la San Diego, SUA, alta la Saint Louis, SUA şi alte două la Praga, Cehia. Invăţatoarea care preia clasa I s-a întors de la un curs de un an la Bergamo, Italia, iar o altă învăţătoare îşi termina educaţia Montessori în Ohio, SUA. Astfel, tot personalul pentru cele 3 grupe de grădiniţă şi a celei şcolare au studii (şi foarte important practică) în centre cu tradiţie în domeniul învăţământului în special şi al Montessori în special: SUA, Italia, Cehia.

Cred că parte din succesul acestei iniţiative vine din interesul părinţilor de a oferi copiilor altceva decât am trăit noi în şcolile tradiţionale, unde accentul nu se punea absolut deloc  pe abilităţile fiecăruia ci pe o curiculă vetustă.

Aştept şi mai multe iniţiative Montessori în România şi vă rog să mă contactaţi dacă aveţi ideea de a deschide o afacere, fie grădiniţă, fie şcoală Montessori!

Să facem noi antreprenorii şcoli pentru antreprenori! Spor!

From → Articole blog

18 Comments
 1. planul este foarte bun, si eu am o fetita si ma gandesc la c gradinita sa o inscriu, m-as bucura daca a-ti gasi sponsori

  • Radu Ioan Tudorache permalink

   Nu inteleg chestiunea cu sponsorii, cei care vor/pot sa-si educe copiii platesc! Sigur, exista burse sociale sau de excelenta…

 2. felicutari Radu pentru marketingul excelent facut,dar mai ales pentru initiativele acestea atat de necesare. Acum vreun an ma gandeam la un curs extracurricular de educatie antreprenoriala pentru copiii de scoala generala.
  Cand ne intalnim vom dezvolta aceste discutii.

  @cornel “ati gasi sponsori” aici este la conditional optativ si nu se foloseste cratima

  • Radu Ioan Tudorache permalink

   Buna ideea, azi la scoala sunt doar copii din ciclu 1 Montessori (6-9 ani).
   Pe masura ce cresc putem sa avem ceva la after school pe aceasta tema.

 3. Dan permalink

  O astfel de gradinita ar trebui sa functioneze si in sectorul 2 …. Ma oftic ca nu stau in sectorul 6 acum…:)

 4. Simona permalink

  Este o idee extraordinara. M-ar interesa detalii despre deschiderea unei astfel de gradinite in Constanta. Ideea cu after school este binevenita.

 5. Alexandrina Prisacaru permalink

  Buna ziua! Apreciez de ceva timp ceea ce ati realizat. Felicitari pentru Casa Montessori. Lucrez in domeniul educatiei si v-as ruga sa imi raspundeti daca exista franciza sau cum se procedeaza sa aducem metoda Montessori si in Iasi. Va rog , daca se poate, sa va contactez personal. Multumesc.

 6. Meda permalink

  Primii copii care au beneficiat de intelepciunea doamnei Montessori au fost copiii cu handicap din spitalul la care lucra si, apoi, copiii saraci de la oras. Metoda Montessori a avut sprijin (in limbaj de antreprenor, “sponsorizare”) din partea statului, cindva – e vorba de statul italian. Ar fi o ambitie prea mare a ne dori sa vedem un sistem uman de educatie pentru toti copiii romani? Mi se pare destul de clar ca abuzurile din ultima vreme: impotriva mediului, a patrimoniului, a categoriilor sociale sarace sint posibile datorita indiferentei cetateanului de rind, a unei incapacitati de a relationa cu lumea exterioara, iar scoala romaneasca a contribuit din plin la aceasta situatie. Copiii de la centrul Pinocchio sint respinsi din scolile noastre pline de pretentii, profesorii se debaraseaza foarte usor de ei – oricum nu e nimeni care sa ii apere. Acesta e doar un exemplu in care o sponsorizare ar putea salva vieti. Cu alte cuvinte, nu cred ca scoala Montessori ar trebui sa ramina doar un club select. Si cred ca din calitatea de om se desprinde, unde sint resurse, si calitatea de antreprenor.

  • Radu Ioan Tudorache permalink

   Eu sunt interesat ca metoda sa intre si in scolile subventionate de stat, daca cunoasteti o cale de a face acest lucru va rog sa-mi scrieti.

   • Meda permalink

    Legea este vaga. Limita de 300 de copii pentru a deveni scoala subventionata este arbitrara si nu este exprimata explicit pentru o scoala cu metoda alternativa. Din experienta celor de la scoala Waldorf, care trebuie sa isi plateasca chiria desi sint “invatamint de stat” si desi exista de mult timp, ministerul nu recunoaste meritele si nevoile specifice ale scolilor cu metode alternative.
    Un lucru de facut ar fi o federatie a tuturor scolilor cu metoda alternativa. Si ar trebui si un avocat bun. Copiii fara handicap, dar cu abandon scolar, ar fi un motiv bun sa se ceara o metoda alternativa, cel putin pentru un grup delimitat. Consider ca cel putin in cazul acelor copii, metoda de predare “clasica” a dat gres si acei copii sint, de fapt, abandonati de sistem.

    • Anca permalink

     Am dat intamplator peste aceasta discutie. Sunt avocat si as putea sprijini initiativa introducerii acestui sistem in scolile de stat.

 7. alexandra permalink

  As vrea si eu sa stiu cum as putea sa deschid o astfel de gradinita la mine in oras.va multumesc

 8. La aceast gradinita mi-as lasa si eu copilul. Acum ramane de vazut care sunt planurile!

 9. Gradinitele au devenit din ce in ce mai performante, iar personanul atent si profesionist. Ma bucur ca ati reusit sa va dezvoltati si sa oferiti concurenta multor gradinite performante din Bucuresti.

 10. maftei carmen permalink

  buna ziua ,eu am lucrat in invatamant 3 ani si acum sunt in Italia de 10 ani unde am descoperit sistemul Montessori si am vazut cum functioneaza.de atunci singura mea dorinta este sa pot deschide in romania in orasul meu,la focsani o gradinita montessori,mai ales acum ca am o fetita si vreau sa poata beneficia de acest sistem daca vin acasa.aici investitia nu pare f mare dimpotriva e minima.bineinteles daca nu faci ceva de amploare mai mare de la nido pana la liceu.pt cei mici au o clasa pt 1-3 anisi una pentru 3-6 cubaie sala pt pranz(adus de o firma de catering)osala de sport fffsimpla doar cu o saltea imensa si mingi,corzi unde cei mici pot tipa si se pot detensiona.dar din cate vad asa ceva la noi nu stiu daca se poate la noi e totul fff complicat.si totusi sunt interesata chiar si de o franchiza

 11. Mi se pare o initiativa desavarsita, dar nu stiu cat de usor va fi sa se introduca aceasta metoda si in sistemul public. Pentru moment, mi se pare minunat ca se deschid tot mai multe astfel de institutii.

 12. simona permalink

  Si eu sunt intetesata in a deschide o gradinita Montessori daca cumva aveti detalii referitoare la acest proiect as fi tare recunoscatoare.Best Regards Simona Opris 0754689333

Trackbacks & Pingbacks

 1. Gradinita şi scoala Casa Montessori din Cotroceni | Radu Ioan Tudorache Blog | Blog Tudor Maxim

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS